Cases

U heeft waarschijnlijk al een aardige indruk gekregen van wie we zijn, en wat we doen. Maar hoe zouden we onze kennis en kunde beter kunnen etaleren dan het verslag doen van enkele cases. Stuk voor stuk projecten waar de toegevoegde waarde duidelijk is.

 

[CASE] Verwerkingscentrum boerderijproducten

Vraagstuk

Hoe zet je als groep boerinnen gezamenlijk een verwerkingscentrum voor boerderijproducten op?

Achtergrond

De hygiëne-eisen voor het verwerken van boerderijproducten tot eindproducten 'aan huis' zijn geweldig aangescherpt. Daarmee zijn veel boerinnen in een lastige positie beland. Thuis produceren volgens de geldende regels bleek niet langer haalbaar: de investering voor het aanpassen van de verwerkingsruimte aan huis werd voor velen te groot. De Oostermoerse Agrarische Vrouwen besloten de hulp van De Groot in te schakelen en samen te kijken naar de mogelijkheden voor de opzet van een verwerkingscentrum voor boerderijproducten. De Groot werkte hierin samen met bureau Davids.

Uitwerking

De Groot en Davids deden onderzoek, bracht de kansen en mogelijkheden in kaart, keken naar de eisen en maakten een ondernemingsplan voor het verwerkingscentrum. We vonden een beheerder die het uitgestippelde plan, samen met de Oostermoerse Agrarische Vrouwen, wilde oppakken en uitvoeren. Zelf hebben zij een pand gevonden waar het verwerkingscentrum tot stand is gekomen. De boerinnen uit Oostermoer startten hun nieuwe bedrijf op een noodlocatie in Drouwenerveen om later een nog beter geoutilleerde doorstart in Borger te kunnen maken.

Opdrachtgever

SGNN